назад

Налаштування сервера для інтернет-магазину

Клієнт: інтернет-магазин Funduk - магазин геймерів та любителів гік-культури.

Завдання: налаштувати сервер для стабільної роботи інтернет-магазину з відвідуваністю понад 50к відвідувачів на день.

Результат: налаштування сервера та перенесення проекту протягом 2-х робочих днів. Стабільна робота проекту на новому сервері, враховані всі вимоги щодо безпеки та відмовостійкості, налаштовані системи моніторингу та резервного копіювання.

Від клієнта надійшов запит на модернізацію сервера для інтернет-магазину. Старий сервер відпрацював 3 роки і після оновлення сайту та запуску активної реклами сервер перестав справлятися з навантаженням. Після експрес-аудиту пришили до рішення, що модернізувати старий сервер вже не має сенсу. Обладнання застаріло, вкладати кошти в модернізацію з подальшим налаштуванням та оптимізацією вийде дорожче ніж налаштування нового сервера та перенесення проекту. Окремим пунктом була необхідність все зробити в стислий термін, а простий сайт не повинен перевищувати 2-х годин у нічний час у момент переїзду, що при модернізації та зміні налаштувань сервера організувати було вкрай складно.

Що було зроблено:

Для клієнта було обрано новий сервер у ДЦ Німеччини (Hetzner). Тариф обирали за критеріями, що дозволяють мати запас потужності на найближчі пару років за мінімальну вартість. Додатково було орендовано мережевий диск для збереження резервних копій. Моніторинг та контроль резервних копій були включені до тарифу подальшого обслуговування сервера.

На новому сервері була встановлена OS Centos 7 і всі необхідні пакети та служби для роботи сайту (Nginx, Apache, PHP 7.2, MySQL-Percona 5.7, Memcached, Sphinx та інші обов'язкові пакети). Оренда та налаштування сервера зайняли приблизно 1 робочий день. Другим етапам провели тестове перенесення проекту з останньої резервної копії, перевірило роботу всіх бізнес-процесів сайту, оформлення замовлення, повідомлення на пошту, виконання регламентних завдань, роботу пошукової системи, кешування та резервне копіювання. Після проведення всіх перевірок було погоджено час перенесення, протягом якого на сайті буде доступна сторінка заглушка з інформацією про проведення технічних робіт.

Перед перенесенням на старому сервері зупинили всі регламентні завдання (обміни та вивантаження), зупинили роботу ВЕБ-служб та обмежили доступ до бази MySQL. Сам процес переносу полягав у актуалізації файлів та бази на новому сервері, що зайняло 45 хвилин, ще 30 хвилин пішло на перемикання DNS записів, і півгодини на додаткові перевірки та тестування, після чого сайт почав працювати на новому сервері.

Після переходу на новий сервер ми завжди спостерігаємо за роботою нового сервера протягом тижня, і проводимо коригування налаштувань, якщо в цьому є необхідність. Перевіряємо роботу регламентних завдань, таких як обміни та резервне копіювання. Відслідковуємо динаміку навантаження на сервер та швидкодії сайту.