назад

Як орендувати сервер для Бітрікс

Для розміщення проекту на платформі Бітрікс підходить не будь-який хостинг. Офіційно на сайті розробника вказано що Бітрікс буде працювати де завгодно, головне правильно підібрати настройки. На тому ж сайті є цілий розділ, присвячений хостинг-партнерам де є градація та рейтинг компаній партнерів. Основна складність полягає в тому, щоб сайт не просто працював, а працював правильно. Багато хостинги пропоную спеціалізовані тарифи для Бітрікс наша компанія не виняток.

Пропоную розібратися в цьому питанні поетапно:

  • Вибір типу хостингу
  • Як вибрати хостера
  • Який взяти тарифний план
  • Як оформити замовлення і отримати тестовий період
  • Перенесення сайту і тестування
  • Що потрібно перевірити після перенесення

Перед тим як ми перейдемо до більш детального розгляду перерахованих етапів, необхідно оцінити свій власний сайт. Для правильного визначення критеріїв вибору хостера потрібно відповісти на кілька запитань:

  • Який тип проекту (Лендінгем / каталог / магазин / великий магазин)
  • Розмір проекту (вказати розмір всього сайту з базою в Гб або розмір останньої резервної копії)
  • Відвідуваність (вказуємо середню в місяць / передбачувану відвідуваність якщо проект на стадії розробки)
  • Редакція Бітрікс (Старт / Стандарт / Малий бізнес / Експерт / Бізнес / Корпоративний портал)
  • Кількість товарів (до 1000 / до 5000 / до 20000 / більше 20000)
  • Обмін і інтеграції (тобто обмін з 1С / є інтеграції / немає обмінів)

Відповівши на ці питання, ми зможемо приступити до вибору хостера.

Типи хостингу.

Шаред-хостингом називають розміщення сайту на вже налаштованому сервері або групі серверів де багато клієнтів використовують одне програмне забезпечення і ділять між собою виділені ресурси, такий вид хостингу підійде для Лендінзі або особистого сайту-блогу, можливо є тарифи, які дозволять розмістити невеликий каталог, але для серйозного проекту або інтернет магазину таке рішення буде як мінімум спірним. Перевага такого хостингу в вартості і відсутності будь-яких налаштувань (всі налаштування вже зробив хостер). До недоліків такого рішення можна віднести відсутність тонкої настройки параметрів для вашого проекту, повна залежність від хостера і «сусідів» які можуть зайняти всі ресурси сервера і Ваш сайт почне гальмувати або видавати помилки.

Віртуальний сервер - дає своїм власникам набагато більше можливостей і вважається більш надійним. Віртуальні сервера в свою чергу діляться по типу віртуалізації багато хто вважає, що немає принципової різниці між програмної виртуализацией (OpenVZ/Virtuozzo, VDSmanager) і апаратної (XEN, KVM). Насправді різниця досить значна, якщо в першому випадку ви отримуєте приватну область на сервері використовує загальне ядро ​​і можете вносити зміни тільки в призначені для користувача параметри, то в другому випадку ви можете робити з сервером все що завгодно, аж до переустановлення OS, без узгодження з провайдером (якщо на сервері є можливість підключити свій ISO образ, або інший спосіб самостійно перевстановити OS). Основною перевагою апаратної віртуалізації є повна свобода в настройках сервера, і як правило гарантовані ресурси системи (пам'ять, процесор і диск). До недоліків можна віднести, необхідність розбиратися в тонкощах налаштування і невелика ймовірність що сусідні віртуальні сервера заберуть на себе багато ресурсів і вашого сервера не вистачатиме процесорного часу або швидкості диска.

Виділений сервер на сьогоднішній день не має такого великого поширення в області хостингу, в зв'язку з їх високою вартістю. Але він має ряд незаперечних переваг для великих інтернет магазинів і проектів. Більшість клієнтів лякає необхідність самостійно налаштовувати і обслуговувати виділені сервера. Ця проблема відштовхує від оренди виділеного сервера більшість клієнтів. Насправді володіння виділеним сервером практично нічим не відрізняється від віртуального сервера з апаратної виртуализацией. Але використовуючи виділений сервер клієнт отримує все потужності сервера і не залежить від інших проектів. Так само клієнт за бажанням може розділити ресурси сервера між різними проектами. Так само ресурси виділеного сервера найчастіше значно перевершують тарифи віртуальних серверів і за вартістю набагато дешевше.

Як вибрати хостера.

Основним критерієм при виборі, має бути довіра. Якщо ви не довіряєте компанії, яка буде обслуговувати Ваш проект, всі технічні або фінансові переваги будуть другорядні. Ми рекомендуємо обирати хостера зі списку хостинг-партнерів на сайті Бітрікс. Зверніть увагу на те де розміщується компанія територіально, скільки тарифних планів вона пропонує і обов'язково на наявність компетенції «Системне адміністрування». Всі компанії в цьому списку перед